may danışmanlık hizmetleri


Uluslararası ve dünyadaki tek insan kaynağı standardı; IIP! - Röportaj

Investors In People, bir kurulusun iş performansının ve rekabet gücünün çalışanlarının etkin yönetimi ve geliştirilmesi yolu ile artınılması üzerine tasarlanmış, "sürekli gelişim" aracıdır. IIP ile ilgili daha detaylI bilgi almak Üzere IIP Danışmanı Sayın Sema Özçer ile bir söyleşi yaptık.

BL - Merhaba, Sema Hanım öncelikle hoş geldiniz. Firmanızı kısaca bizlere tanıtır mısınız?

MAY DANISMANLIK bünyesinde çok çeşitli sektörlerde, sektörlerinin lideri konumunda bulunan firmalarda uzun soluklu ve kapsamlı danışmanlık projeleri gerçekleştiriyor, eğitimler veriyoruz. 4 yıl önce de Investors in People (IIP) konusunda çalısmaya başladığımda IIP'nin hem Türkiye operasyonu içinde kurucu ortak olarak yer aldım hem de İngiltere tarafından onaylanarak IIP'nin ilk Türk danışmanı oldum. Investors in People (IIP) Türkiye; ilk ve tek uluslararası insan kaynaklan standardı olan IIP'yi ulusal bir standart haline getirme vizyonu ile 2004 yılında kuruldu. Bu çerçevede amacımız "insan kaynağını ve gelişimini ilk sıraya koyarak insan kaynağına yatırımı iş sonuçlarına dönüştürebilen organizasyonlar yaratmak." Şirketin kurucu ortaklan ise Management Centre Türkiye (MCT) ve MAY Danışmanlık.

BL - Investors in People tam olarak nedir, biraz açıklar mısınız?

Investors in People, çalışanların organizasyonun hedef ve amaçları doğrultusunda geliştirilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiş uluslararası, ilk insan kaynağı standardı. Investors in People'in temel çıkış noktası şu; kuruluş çalışanlarının kendilerini değerli hissetmelerini sağlamadıkça motivasyonlarını ve dolayısıyla verimliliklerini artıramayız. Bu yüzden IIP özünde insana inanan ve gerçekten değer veren bir yönetim felsefesini ve yönetsel uygulamaları öngörüyor. Bu yönetim felsefesi çerçevesinde de şirket stratejisi ile insan kaynakları stratejisinin bütünleşmesine dayalı bir yaklaşım. Şirket başarısında insan kaynağının oynadığı rolün önemi farkedildiğinden beri tüm kuruluşlar olarak çalışanlarımızın performansını artırmak için yoğun çaba harcıyor, eğitim, gelişim olanakları sunuyoruz. Peki insanlarımızı şirket hedeflerine katkı yapmalarını sağlayacak biçimde ve doğru yönde geliştirebiliyor muyuz? Mevcut potansiyellerini iş ortamında ortaya koymalarını sağlayacak koşulları, istek ve motivasyonu yaratabiliyor muyuz? İnsan yönetimi ve gelişimi ile ilgili stratejilerimizi sürekli iyileştiriyor muyuz? İşte Investors In People tüm bu sorulara olumlu yanıt verebilmemizi sağlayacak bir yol haritası sunuyor.

BL - Peki bu standardın göstergeleri nelerdir?

Standardın Planlama, Uygulama ve Değerlendirme olmak üzere 3 temel ilkesi var. Herhangi bir kuruluşun insan kaynağına yaptığı yatırımı performansa dönüştürebilmesi için;

1.Kuruluşun performansını iyileştirmek için stratejiler geliştirmeli: gelişimi PLANLAMA'lı,
2.Bu stratejileri yaşama geçirmek, çalışanları etkin bir biçimde: geliştirerek performansını artırmak üzere gerekli UYGULAMA'ları gerçekleştirmeli,
3.Uygulamaların kuruluşun performansı üzerindeki etkisini DEĞERLENDİRME'li ve değerlendirme sonuçlarını daha iyiye ulaşmak üzere kullanmalı.
Standart bu ilkeler doğrultusunda oluşturulmuş 10 ana ve 39 alt göstergeden oluşuyor.

BL - IIP'ye başvuru süreci nasıl işliyor? Ne gibi aşamalardan geçilmesi gerekiyor?

Dileyen her kuruluş IIP'ye ulaşmak için başvuru yapabilir.  Başvuru yapan kuruluşa IIP Turkiye, yapılacak çalışmalar için  bir teklif iletir. TekliF onayını takiben süreç başlar. Bir organizasyonun standarda ulaşarak insana yatırım yapan (IIP) bir organizasyon olarak onaylanması birbirini izleyen 6  aşamayı içeriyor:

1.Farkındalık: Standardın ne olduğu, tüm çalışanlara organizasyona getirilerinin neler olacağı, organizasyon üzerindeki stratejik etkilerinin organizasyon düzeyinde anlaşılması sağlanarak, şirket düzeyinde IIP'ye ilişkin farkındalık yaratılıyor.

2.Teşhis: Organizasyonun mevcut uygulamalarının, baz alınarak değerlendirilmesi. Bu aşamada Investors In People danışmanları tarafından, kuruluştan rastlantısal ve tek bir örneklem grup seçilir, bu grup içinde yer alan yönetici ve çalışanlarla bire bir görüşmeler yaparak bir teşhis çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışma sonucunda, TEŞHİS RAPORU ve  kuruluşun standarda ulaşması için gereken çalışmaları içeren bir AKSİYON PLANI hazırlanır ve kuruluşa sunulur.

3.Taahhüt: Kuruluş üst yönetimi bu aksiyon planını uygulamaya karar verdiğinde aksiyon planını imzalar. Aksiyon planını uygulayacağınI taahhÜt eden organizasyona, sergilediği kararlılığın ödülü olarak "taahhüt sertifikasi" veriliyor.

4.Uygulama: Bu aşamada, teşhis aşamasında belirlenen tüm alanlarda eksiklerin giderilmesi için hazırlanan aksiyon planında yer alan uygulamalar başlatılıyor. Kuruluş, uygulamaları belirli noktaya getirdiğinde, gerekli gelişimi gerçekleştirdiğine karar verdiğinde nihai değerlendirme için başvuruyor.

5.Değerlendirme: Bu aşamada IIP değerlendiricileri organizasyonun uygulamaları ne ölçüde hayata geçirdiğini standardı karşılayıp karşılamadığını teşhis çalışmasına benzer bir çalışma yaparak değerlendirirler.

6.Ödül: Değerlendirme aşamasında, kuruluşun standarda uygunluğu onaylanırsa kuruluş, Investors in People statüsüne ulaşır. Gelişimin ödülden sonra da sürdürülmesi gerekiyor. Standarda ulaşan kuruluşlar üç  yılı geçmeyen periyodlarda değerlendirilerek standarda uygunluğun ve gelişimin sürekliliği sağlanıyor.

BL - Peki tüm bu aşamalardan geçmek anlaşıldığı  üzere pek de kolay değil, IIP'nin kurumlara net getirileri neler?

Kolay olmadığı doğru ama çok da zor değil. Önemli olan kuruluşun daha iyisini yapmayı, en değerli kaynağını daha etken yönetmeyi ne kadar istediği. Elimizde sınırsız beyin gücüyle çok değerli bir güç var ve bizler bu gücün ancak sınırlı bir bölümünden yararlanabiliyoruz. Üstelik varolan potansiyelini ortaya koyamayan insanlar da çok mutsuz oluyorlar. 2004 yılında yapılmış bir araştırmada: değişim/gelişim çalışmalarını Investors in People çerçevesinde gerçekleştiren kuruluşların üç yıllık gelişimleri izlendiğinde, yıl bazında çalışan başına karlılık artışının, diğerlerine göre 2,5 katı olarak gerçekleştiği ve bu farkın İngiltere ekonomisine yılda 1,5 milyar dolar katkı sağladıgı görülmüştür. Yapılan araştırmalar; bir kuruluşun "insana yatırım yapan kuruluş" statüsüne ulaşmış olmasının şirketin piyasa değerini %3 oranında artırdığını gösteriyor.

BL - Sözünü ettikleriniz çok önemli kazanımlar. IIP bu getirileri nasıl sağlıyor? Veya IIP ile neler farklı yapılıyo da bu sonuçlara ulaşılıyor?/Getiriler elde ediliyor?

Ben bu konuda çok önemli gördüğüm iki temel noktayı vurgulamak isterim;
1.IIP araçlara/sistemlere değil sonuçlara yöneliktir.
Düşünsel anlamda insan kaynağının önemine herkes inanıyor. IIP için ne kadar gelişmiş sistemlere sahip olduğunuz ve ne kadar sotistike araçlar kullandığınız ya da eğitim bütçenizin büyüklüğü değil, elde ettiğiniz sonuçlar önemli. Eğitim bütçenizin ne kadar oldugu değil, bu bütçeyi harcayarak ne elde ettiğiniz; eğitimlerin ne ölçüde şirket hedeflerine destek verdiği ve performansa dönüştüğü önemli.

2.IIP insan odaklı bir yönetim kültürü inşasını sağlıyor.
IIP insan kaynağının etken yönetimi ve gelişimi için alınacak her tür aksiyonun şjrket stratejisi olarak üst düzeyde ele alınarak planlanmasını ve tüm yöneticilerin bu uygulamalar konusunda ortak bir yaklaşıma sahip olmasını öngörüyor. Tüm yöneticilerin çalışanlarının performans ve gelişim yönetimini temel yönetim sorumluluklarından biri olarak kabul etmesini gerektiriyor. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi ise her yöneticinin; insanlarını dinlemeye, geribildirim vermeye, performanslarını izlemeye, gelişimlerini planlayıp izlemeye, fikir üretimi ve karalara katılım için cesaretlendirmeye, başarılan zamanında görüp takdir etmeye, Öğrenme ve gelişimde fırsat eşitliği sağlamaya daha fazla zaman ayırmasını, bunları gerçekleştirecek donanıma sahip olmasını gerektiriyor. Kültür yukarıdan aşağiya doğru yayılıyor ve üst yöneticiler neyi bekliyor, neye önem veriyorlarsa daha alt düzey yöneticiler bu beklentilere uygun davranıyorlar. IIP, değindiğimiz biçimde, insan odaklı bir yönetim kültürünün oluşturulmasını dolayısıyla sonuçlara ulasılmasını sağlıyor.

BL - Son olarak Turuncu okuyuculanna ve Borusan Lojistik'e iletmek istediginiz bir mesaj var mı?

Bilinen başarı modelleri ve yönetim teknikleri artık "azalan getiriler" aşamasına geldi ve rekabet stratejileri değişti. Geleceğin kuruluşu olabilmek için; tüm kaynaklarınızı etkin bir biçimde kullanmalısınız. Bunu nasıl yapacaksınız? İnsanlarımızla! Yapılan araştırmalar insan beyninin, yaratıcı kapasitesinin sınırsız olduğunu gösteriyor. Yani elimizde tüm çalışanlarımızın sahip olduğu, değerli ve sınırsız bir kaynak var. Tüm kaynakların etken kullanımının ve yenilikçiliğin, rekabet gücünün ön koşulu olduğu bir ortamda kuruluşların bu "güç"ten en iyi biçimde yararlanmaları gerekiyor. Dolayısıyla yerçekimi kanunu gibi çok temel bir gerçeklik var; insana yatırım yapan kazanacak! Borusan Lojistik'in mevcutla yetinmeyerek ve daha iyisini yapmak üzere Türkiye'deki öncü şirketlerden biri olarak IIP yolculuğuna çıkmasını, her şeyden önce, insanına verdiği değerin ve ona gösterdiği saygının somut bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Her türlü ilişki "insana saygı" ile başlar, gelişir ve sürdürülür. Bu çerçevede ben hem Borusan Lojistik çalışanlarının hem de diğer tüm paydaşlarının çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü IIP'nin getirileri hem Borusan Lojistik çalışanlarına hem de tüm paydaşarına dalga dalga yayılacaktır. Turuncu okuyucularına ve Borusan Lojistik ailesine yürekten sevgiler ve saygılar! Hepsinin yolu aydınlık olsun.



Gazete: Turuncu Dergisi  |  Hit:4068  |  01.06.2007
   
   
anasayfa | biz kimiz | basında biz | danışmanlık hizmetlerimiz | eğitim hizmetlerimiz | investors in people | gelişim atölyesi | referanslarımız | bize ulaşın tasarım xpur.com